Roti Pivotante

Roti pivotante

       Spre deosebire de rotile industriale simple, rigide, rotile pivotante presupun montarea unei roti pe o furca, care se poate roti liber, in jurul a 360o permitand astfel rotii sa se deplaseze in orice directie. Acest lucru face ca dispozitivul sa  miste cu usurinta vehiculul in orice directie, fara a schimba orientarea. Rotile pivotante sunt uneori anexate la manere, astfel ca utilizatorul poate seta manual orientarea lor. Rotile pivotante au fost inventat in 1920 de catre Seibert Chesnutt.
        Dispozitivul cu roti pivotante trebuie sa aibe o mica distanta intre axa centrala a arborelui vertical si axa centrala a rotii.
Cand dispozitivul este deplasat, iar roata nu este orientata in directia corecta, decalajul va determina ansamblul rotii sa se roteasca în jurul axei arborelui vertical in spatele directiei de deplasare. Unghiul, distanța dintre axele rotilor si articulatia de pivotare pot fi ajustate pentru diferite tipuri de performante ale rotilor pivotante.

Conceptul de blocare si franare a rotilor pivotante

        Rotile pivotante uzuale pot include o caracteristica de franare, care impiedica roata sa se roteasca. Acest lucru se realizeaza in mod normal cu ajutorul unei parghii care apasă o camă de frana fată de roata. Cu toate acestea, dispozitivul este inca capabil sa se deplaseze in jur usor, intr-un mic cerc de rotatie în jurul distantei dintre axul vertical si centrul rotii blocate. Un tip mai complex de roti pivotante, numite uneori si roti pivotante cu  blocare totala, are o blocare de rotație suplimentara pe axul vertical astfel încat nici arborele nu se poate roti sau roata sa se poate transforma, furnizand sprijin foarte rigid. Este posibil sa se utilizeze aceste două incuietori impreună sau separat. Dacă axul vertical este blocat, dar roata se poate muta in continuare, roata devine o roata de directie, dar una care poate fi blocata sa se rostogoleasca intr-o direcție de-a lungul oricarei axe orizontale.

Alegerea unei roti pivotante 

         In functie de tipul materialului din care este fabricata roata, rotile pivotante pot fi:
- roti pivotante poliuretan
- roti pivotante cauciuc
- roti pivotante poliamida
- roti pivotante poliamida si poliuretan rosu
- roti pivotante termorezistente

Pentru alte informatii despre role pivotante, va rugam sa consultati CATALOGUL nostru!

Inapoi la ROTI CARUCIOARE